Header Image 0
  • Eerlijk
  • Vertrouwd
  • Transparant
loder_img

Een moment geduld, uw verzoek wordt verwerkt.

Content Image 1

PHEV, HEV of MHEV? Wat zijn de verschillen?

Mede door de hoge brandstofprijzen van de laatste maanden zien we een toenemende interesse en vraag naar hybride auto's. In het landschap van hybride auto's zijn verschillende varianten te onderscheiden. Zo zijn er bijvoorbeeld PHEV's, HEV's en MHEV's. Maar wat is hybride rijden nou precies? Wat zijn nou eigenlijk de verschillen? En wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende varianten?

Mild Hybrid Electric Vehicle (MHEV)

De instap optie is de MHEV. Deze mild hybride variant is vaak voorzien van een 2e accu met een grotere capaciteit (meestal 48V). Dankzij deze grotere accu wordt de auto lichtjes ondersteund bij het optrekken en werkt het start/stop systeem bijna altijd. Zelfs als een airconditioning aan staat of de telefoon aan de oplader hangt. We zien in de markt dat de meeste nieuwe benzine auto’s standaard al worden voorzien van een mild hybride systeem, bijvoorbeeld de nieuwe modellen van Mazda of de nieuwe Hyundai Tucson.

Voordelen:
- Soepel starten en herstarten.
- Start/stop systeem werkt vrijwel altijd wanneer je stil staat.
- Ook verkrijgbaar als handgeschakeld.

Nadelen:
- Het is niet mogelijk om volledig elektrisch te rijden.
 

Hybrid Electric Vehicle (HEV)

Een HEV (ofwel full hybrid) is een hybride aandrijflijn die volledige ondersteuning biedt aan de brandstofmotor. Vaak ligt onder de achterbank een accupakket met een redelijke capaciteit. Deze levert stroom aan de elektromotor die gekoppeld zit aan de aandrijving van de brandstofmotor. Tijdens het rijden zorgt de elektromotor voor extra vermogen en ondersteunt deze de brandstofmotor. Daardoor wordt de brandstofmotor ontlast waardoor je weer meer brandstof bespaart. Volledige elektrisch rijden is bij een full hybride nogal beperkt. Wanneer de accu voldoende is opgeladen kun je op lage snelheden beperkt elektrisch rijden; bijvoorbeeld bij het verlaten van een parkeerterrein. Hierna zal altijd de brandstofmotor inschakelen.

Het prettige aan een full hybride is vooral het gebruiksgemak en de rijbeleving. Het koppel van de elektromotor is namelijk direct beschikbaar. Dit zorgt vooral voor een soepele en vlotte rijervaring in het stadsverkeer. Bij een full hybride laadt de accu zichzelf op tijdens het rijden, bijvoorbeeld tijdens het afremmen of het rijden op de snelweg. Je hoeft een full hybride dus niet zelf op te laden.

Voordelen:
- Je hoeft deze hybride niet op te laden.
- Veelal aanzienlijk voordeliger in aanschaf dan een PHEV.
- Standaard voorzien van automatische transmissie.

Nadelen:
- Volledig elektrisch rijden is zeer beperkt.
 

Content Image 2
Content Image 4

Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV)

De volgende stap in het hybride landschap is een plug-in hybride. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een hybride die je zelf dient op te laden via het stopcontact of een laadpaal. In de basis is een plug-in hybride hetzelfde als een full-hybride, echter beschikken deze auto’s over een zwaarder accupakket. Dat zwaardere accupakket is dan ook meteen de reden waarom je de auto zelf dient bij te laden.

Dankzij dit accupakket is het met een plug-in hybride mogelijk om volledig elektrisch te rijden. Meestal in een straal van ongeveer 40 kilometer. Daarna zal de brandstofmotor het overnemen, of kun je zelf ervoor kiezen om gecombineerd verder te rijden.

Een plug-in hybride vormt vaak de ideale oplossing tussen een auto met brandstofmotor en een elektrische auto. Een PHEV biedt namelijk het beste van twee werelden. De range van een brandstofmotor die je overal kunt tanken, het lage verbruik van een hybride op langere ritten en de mogelijkheid om kortere ritten volledig elektrisch af te leggen.

De keerzijde is vaak wel weer dat een plug-in hybride in veel gevallen nog aanzienlijk duurder is dan een reguliere hybride, zeker in combinatie met aanschaf van een laadpaal. In zo’n geval dient men toch al de nodige kilometers af te leggen om een besparing te kunnen realiseren ten opzichte van een full hybrid (HEV).

Voordelen:
- Volledig elektrisch rijden binnen een bepaalde range is goed mogelijk.
- Standaard voorzien van automatische transmissie.
- De accu levert redelijk wat extra vermogen.

Nadelen:
- Het plaatsen van een laadpaal is voor optimaal gebruik noodzakelijk.
- Veelal aanzienlijk duurder in aanschaf dan een HEV.
 

Hybride modellen bij Autoservice Wagemans

Bij Autoservice Wagemans vind je altijd een uitgebreid aanbod hybride modellen van verschillende merken, zoals Hyundai, Kia en Toyota. Neem gerust eens een kijkje in onze voorraad!
 

ONZE VOORRAAD
Form Image

Neem contact op

Meer weten over hybride of elektrisch rijden?

Morgen Internet - Zorgeloos website